Ooit ‘s morgens deze eenvoudige en alledaagse wonderen van schoonheid opgemerkt? Ze weerspiegelen de zon en weerkaatsen zijn stralen. Ze weerspiegelen ook de aarde, terwijl ze als kleine kralen boven de aarde hangen en fonkelen in een regenbouw, die op het gras lijkt te liggen. Sebastian Kneipp, een aardige priester maar eerder een dokter onderlegd in de leer der baden, was ook een gedreven kok voor de armen: hij ontdekte dat er geen betere behandeling van epilepsie of vallende ziekte bestaat dan ’s morgens even blootsvoets te wandelen op het gras. Door het contact van zijn voet met de dauwdruppels kan de zieke zijn zenuwen verfrissen.

Dit is niet de storm. Ik wil de dauwdruppels vergelijken met het geweten. Inderdaad, ook bij het geweten wordt het licht van de zon weerkaatst en gebroken en botst het op de monsterlijke glans van oliedruppels.

Al onze daden, neigingen en situaties worden weerkaatst en voortdurend opgeslagen zowel in onze genetische structuur als in ons geweten. In ons geweten zal ooit, vroeg of laat, een hemelsblauwe lucht stralen of een bliksem van Goddelijk oordeel oplichten. In onze genetische structuur zijn de recessieve geneses latent aanwezig en worden uitgeschakeld wanneer deze aan dominante geneses worden gekoppeld. Binnen ons geweten gebeurt echter iets anders.

Laten wij ook hier even een kleine vergelijking als voorbeeld geven. Sinds er door alle TV-stations hertzgolven worden uitgestuurd, zijn wij voortdurend door deze golven omringd. We kunnen ze niet zien, maar toch verspreiden ze onophoudelijk het wereldnieuws over en rond ons, zonder dat wij deze boodschappers opmerken of hun boodschap kunnen ontvangen. Er zijn echter ontvangstations, die deze signalen wél opvangen en deze omvormen, zodat wij de inhoud ervan kunnen begrijpen. Iets gelijkaardigs gebeurt er met de energie van de gebrekkige geneses in onze genetische structuur: ons lichaam neemt deze energie niet op, maar het geweten doet dat wel en vertaalt deze als een conflict in ons diepste ik. Het betreft een existentiële ervaring, waarbij het meest wezenlijke van een mens betrokken is.

Gastenboek

Laat een bericht achter in ons gastenboek!

gastenboek

Ga naar boven